Dizel araçlarda bulunan partikül filtresi, motorda yanan yakıttan gelen zararlı partiküllerin ve gazların filtre edilmesini sağlar. Filtre, kurum ve partiküller nedeniyle zamanla dolar. Dolan filtrenin mutlaka temizlenmesi gerekir. İşte tam bu noktada DPF iptali (dizel partikül filtresi iptali) de bir diğer seçenek olarak araç sahiplerinin karşısına çıkar.
DPF, Euro 4 emisyon sınıfındaki araçların bir kısmında, Euro 5 ve Euro 6 emisyon sınıfındaki araçların ise tamamında bulunan bir filtredir. Havaya salınan NOx gazlarının filtre edilmesi ve çevrenin korunması için kullanılır.
Dizel partikül filtresi, işlevini yerine getirirken zaman içerisinde dolar. Böyle durumlarda DPF ışığı yanar ve rejenerasyon (aracın ısısının arttırılması) ile filtre temizlenir. Ancak bu şekilde yapılan temizlik geçici bir çözümdür. Ortalama 30.000 km’lik bir kullanımdan sonra DPF ışığı yeninden yanar ve araçta tekrardan rejenerasyon yapılması gerekir.
Sürekli olarak yüksek ısıda temizlik yapılması, hem yakıt tüketiminin artması hem de araçtaki bazı parçaların zarar görmesi gibi sonuçlar doğurabilir. İşte bu olumsuz sonuçların yaşanmaması için dizel partikül filtresi iptali yaptırılabilir.
DPF İptalinin Avantajları ve Dezavantajları